ا ازدواج تصمیم بسیار مهمی است که در معمولا در مقاطع سنی بالای ۲۰ سال گرفته میشود. در این سن و سال درک افراد از محیط زندگی، اجتماع، سیاست و اعتقادات شکلگیری نسبتا مطلوبی داشته است. دختر و پسر با درنظر گرفتن معیارهای اولیه و شناخت مطلوب اقدام به ازدواج میکنند. در این بین پرسیدن سوالات مشاوره قبل از ازدواج میتواند به درک عمیق و شناخت علمی از سبک شخصیت و رفتار زوجها کمک زیادی کرده و کیفیت ازدواج را در کنار احتمال موفقیت آن افزایش دهد.
اگر میخواهید اطلاعات دقیقی درخصوص اهداف مشاوره قبل از ازدواج و سوالات مشاوره قبل از ازدواج بدانید، همراه ما باشید.
چرا باید مشاوره قبل از ازدواج را جدی بگیرید؟
معمولا هیجانات عاطفی ناشی از آشنایی اولیه بین انسانها بسیار زیاد است. همین موضوع موجب میشود تا افراد توانایی درک عمیق از شخصیت یکدیگر را پیدا نکنند. در این میان مشورت با فردی متخصص میتواند بسیار اثرگذار باشد. عدهای علاقهمند هستند تا بهوسیله والدین و اطرافیانشان این مشاوره را انجام دهند و از آنها برای راهنمایی و تحلیل رابطه کمک بگیرند. چنین اقدامی چندان مطلوب نیست، زیرا افرادی که دارای وابستگی عاطفی به زوج هستن، نمیتوانند به خوبی و بدون جهت گیری اقدام به این کار کنند. ضمن اینکه ماهیت جلسه مشاوره پیش از ازدواج بهگونهای است که دختر و پسر با همکاری کامل اطلاعاتی واقعی را ارائه میکنند تا توسط متخصص این زمینه مورد ارزیابی و بحث قرار گیرند. مشاوره ریسک بروز خطا در انتخاب را کاهش میدهد و موجب میشود عباراتی مثل “چقدر دیر شناختم” “کاش از اول میدونستم” “چطور من متوجه نشدم چنین آدمیه” و موارد اینچنینی در ذهنتان ایجاد نشود.
مزایای مشاوره قبل از ازدواج چیست؟
قطعا همه ما برای استفاده از هر خدماتی، نیازمند دارا بودن درک درستی از مزایای آن هستیم. اطلاع از مزایای مشاوره پیش از ازدواج، موجب می شود تا افرا به شکلی مطلوب کاندید این جلسه باشند و برای شروع زندگی موفق آماده شوند. از مزایای مهم مشاوره قبل از ازدواج، رمزگشایی شخصیت طرف مقابل است. در این جلسه به خوبی و طبقهبندی شده، میتوانید از ویژگیهای فردی و اجتماعی طرف مقابلتان مطلع شوید. در این جلسات سوالاتی مطرح میشود که میتوانید با تحلیل آنها طرف مقابلتان را در بزنگاههای زندگی بیشتر بشناسید و تصمیمات عاقلانهتری در خصوص ازدواج و آینده رابطه بگیرید. در این جلسات تیپ شخصیتی افراد کشف میشود و میزان سازگاری آنها با یکدیگر بررسی میگردد. یکی از موضوعات مهم در این جلسات، درک نقاط ضعف طرفین در ارتباط با یکدیگر است که بهوسیله مشاوره و آموزشهای دقیق و تخصصی به مرور رفع میگردد و همین امر موجب تضمین آینده رابطه میشود.
قصد مشاور از تحلیل رفتارهای زوجین چیست؟
زمانی که در جلسه مشاوره پیش از ازدواج حضور پیدا میکنید، مشاور با مطرح کردن سوالاتی در تلاش است تا رفتارهای شما را تحلیل کند. پاسخگویی به برخی پرسشنامهها نیز با همین هدف انجام میشود. مشاور تمام تلاش خود را میکند که در این جلسه دارا بودن اهداف مشترک در بخشهای کلیدی و مهم زندگی زوجین را بررسی کند. هماهنگ بودن تیپهای شخصیتی و نداشتن تضاد در موضوعات اساسی نیز، از مواردی است که مشاور تلاش میکند تا آنها را بداند. مشاور به شکلی مسئولانه سعی میکند تا اختلالات شخصیتی زوجین را درک کرده و درصورت وجود اختلال اساسی و آسیب زننده، هشدار دهد. معمولا نتیجه جلسه مشاوره، روبهرو شدن با واقعیت شخصیتی است. در این جلسه بدون هیچ هرگونه ویترین، میتوانید شخصیت طرف مقابلتان را بشناسید و برای آینده رابطه تصمیم جدی بگیرید. میزان تفاهم و قدرت درک متقابل با انعطاف کافی، از مهمترین ویژگیهایی است که مشاور تلاش میکند تا وجود آنها را در زوجین ارزیابی کند.
سوالات مهم پیش از ازدواج
شما باید بدانید که پیش از ازدواج، پرسیدن برخی سوالات توسط خودتان یا مشاور ضروری است. حتی اگر به هر دلیلی تمایش به مشاوره پیش از ازدواج ندارید، در یک روز مشخص با همسر آیندهتان صحبت کنید تا پاسخ سوالاتی که در خصوص مباحث مختلف و مهم ارائه کردهایم را کشف کنید. شما باید از همسرتان و خودتان سوالاتی بپرسید تا جواب دادن به آن ها سمت و سوی زندگیتان را مشخص کند. یادتان باشد که هرچه در این مراحل سختگیری بیشتری داشته باشید و هوشمندانهتر عمل کنید، زندگی موفقتری خواهید داشت.
۱-سوالات کلی و عاطفی
با پرسیدن برخی سوالات میتوانید سطح درک عواطف طرف مقابلتان را بسنجید. شما باید بدانید که معیار انتخاب طرف مقابلتان چیست و دلیل انتخاب شما به شکل دقیق چه چیزی است. درک پاسخ این سوالات میتواند به شما کمک کند تا آینده خوبی برای رابطه خودتان رقم بزنید.
- بار اول کی متوجه شدی که دوستم داری؟
- چه چیزی رو در من بیشتر دوست داری؟
- چه کارهایی رو دوست داری که انجام بدهم؟
- اگه بخوای با سه کلمه منو توصیف کنی چی میگی؟
- بهترین خصوصیت من از نظر تو چیه؟
- ظاهر مهمتره برات یا اندام یا اخلاق؟
- چه چیزی رو توی خودت دوست نداری و میخوای عوضش کنی؟
- بزرگترین ترست چیه؟
- نظرت راجع به تجربه مواد مخدر چیه؟
- نظرت راجع به تجربه الکل چیه؟
- تمایلات جنسی خاصی داری؟
- چه مقدار به رابطه جنسی نیاز داری؟
- چه چیزی خوشحالت میکنه؟
- شادترین لحظه ای که بامن داشتی کدوم لحظه بوده؟
- حس می کنی که رابطه ما بهتر از این هم میشه؟
- به صورت مجزا آینده خودمون توی ۵ سال، ۱۰ سال و ۲۰ سال دیگه رو توصیف کن
۲-پرسیدن سوال درخصوص دعوا و بحث زناشویی
متاسفانه دختر و پسرهای زیادی وجود دارند که تحت تاثیر هیجانات اولیه رابطه، احساس میکنند که هیچگاه بحث و اختلاف نظری با یکدیگر نخواهند داشت. اما بهتر است بدانید که از نظر روانشناسان، روابطی که در آن هیچ بحثی وجود ندارد، زنگ خطری برای وقوع اتفاقات ناخوشآیند در آینده دارند. بحث و جدال دارای آدابی است که زوجین باید به آن پایبند باشند تا هرکدام در مواقع بروز مشکل، توانایی حل آن را داشته باشند. درک پاسخ این سوالات به شما کمک میکند تا روزهای پر فراز و نشیب آینده رابطه را واقع بینانه بررسی کنید.
- چی توی من هست که آزارت می ده؟
- به نظرت ما خیلی بحث و دعوا خواهیم داشت؟
- درصورتی که با خانواده تو دعوا کنم واکنشت چیه؟
- استرس رو چطور مدیریت می کنی؟
- وقتی دعوا می کنیم کی اولین نفر عذرخواهی می کنه؟
- تابحال عصبانی به رختخواب رفتی؟
- توانایی سازش کردن توی چیزایی که اختلاف نظر داری رو توی خودت می بینی؟
- اگه اختلافی با خانواده من برات پیش بیاد چیکار می کنی؟
- تابحال وسط یک دعوا بحث رو ترک کردی؟
- اگه ناراحت بشی تنهام میزاری یا باهام صحبت می کنی؟
- اختلافی به نظرت می رسه که راجع بهش باهم صحبت نکرده باشیم؟
- وقتی ناراحت هستی چیکار می تونم کنم تا خوشحال بشی؟
۳-پرسیدن سوالات درخصوص آینده رابطه و ازدواج
درصورتیکه ارتباط شما با رنگ و بوی جدیت، تعهد و آینده پیش میرود، باید نظر طرف مقابلتان را در خصوص ازدواج و جزییات آن سوال کنید. شما باید بدانید که نظریات او در زمینههای مختلف چیست و چگونه باید آینده زندگیتان را با او تصور کنید. در ادامه به گزیدهای از این سوالات میپردازیم.
- احساس قلبی تو واسه اینکه می خوای با من ازدواج کنی چیه؟
- هدفت برای بعد از ازدواج چیه؟
- دوست داری مراسم عروسی چطور باشه؟
- به نظرت هر آدمی حتما باید ازدواج کنه؟
- قبلا نامزد داشتی؟
- اگه آره چطوری رابطه تون تموم شد؟
- اگه چه اتفاقی بیفته ازم طلاق می گیری؟
- ازدواج موفق از نظر تو چجور ازدواجیه؟
۴-پرسیدن سوالات درخصوص آینده ازدواج و خانواده
خانواده رکن اصلی یک ازدواج است. خانواده هستهای در ایران بیش از هر چیزی قدرت رشد و بالندگی ایجاد میکند. پس باید به عنوان یک زن و شوهر آینده، بدانید که تصمیمتان در خصوص بزرگ شدن خانواده دونفرهتان چیست؟ آیا یکی از شما درخواستی مبنی بر بچه دار نشدن دارد؟ آیا چنین چیزی برای شما قابل درک است؟ در ادامه به گزیدهای از این سوالات میپردازیم.
- بچه می خوای؟
- چندتا بچه دوست داری؟
- پسر دوست داری یا دختر؟
- چند سال بعد از ازدواج بهتره بچه دار بشیم؟
- برای تربیت رفتار بد بچه چه کاری باید کنیم؟
- کتک زدن تنبیه مناسبی برای بچه هاست؟
- بهترین تشویق برای کودک چیه؟
- چه چیزی به کودک آموزش می دی؟
- فرزند خواندگی از نظر شما چه حسی دارد؟
- سخت ترین چیز بچه دار شدن چیه؟
- نظر همسر شما درباره تقسیم وظایف منزل چیست؟
- خودت رو عضوی از خانواده می دونی؟
- درمورد اقامت یکی از والدین در خونه ما چه حسی داری؟
- چند وقت یکبار با خوانواده و خواهر برادر خودت صحبت می کنی؟
- اگه ازت بخوام با خانواده ات قطع رابطه می کنی؟
- تعطیلات رو دوست داری چه جور جاهایی بریم؟
۵-پرسیدن سوالات درخصوص شغل و تحصیل
یکی از اصلیترین دلایلی که در زندگی زوجین موجب بروز اختلاف میشود، مباحثی در حوزه کار کردن یا ادامه تحصیل است. بسیاری از زوجها پیش از ازدواج درخصوص کار کردن یا حق تحصیل با یکدیگر صحبت نمیکنند و پس از شروع زندگی مشترک، متوجه عدم تمایل به کار کردن همسر یا عدم توافق بر سر موضوعات این حوزه میشوند که سرآغاز بروز مشکلات است. پس سعی کنید با کمک سوالاتی که در ادامه مطالعه می کنید، در این زمینه تصمیمگیری کنید.
- میخوای درستو ادامه بدی؟
- توی دانشگاه با چه چیزی بیشتر از همه تشویق می شی؟
- به نظرت قبل از ازدواج حتما باید درست تموم شده باشه؟
- به نظرت قبل از بچه دار شدن حتما باید درست تموم شده باشه؟
- هدف کاری شما چیه؟
- از نظر خودت خستگی ناپذیر هستی؟
- چند ساعت توی هفته کار می کنی؟
- رضایت شغلی برات مهمتره یا حقوق؟
- در مورد محلی که باید زندگی کنیم ترجیح خاصی داری؟
- اگه برای کار مجبور باشی به یه شهر دیگه بری، میری؟
- اگه یه پیشنهاد کار توی کشور دیگه ای داشته باشی، میری؟
۶-سوالات درخصوص موضوعات اقتصادی
در دنیای امروز برای زندگی نیاز به پول داریم. هر امکاناتی بخواهید برای یک زندگی ساده فراهم کنید، باید با پول زمینه آن را فراهم کنید. بدیهی است که در زندگی مشترک، اطلاع از اهداف اقتصادی، انتظارات و الزامات اهمیت زیادی دارد. بدون مطرح کردن خط قرمزها، اهداف و انتظارات میتوانید زمینه ساز بروز مشکلی بزرگ در آینده رابطهتان شوید.
- هر ماه پول پس انداز می کنی؟
- برای بازنشستگی چه برنامه ای داری؟
- چه چیزهایی رو از پول بیشتر دوست داری؟
- به نظرت درآمد زن و مرد بعد از ازدواج باید یک جا بره؟
- به نظرت بدهی های هرکدوم از زن و مرد رو خودش باید پرداخت کنه؟
- چطور اختلافات مالی پیش اومده رو مدیریت می کنی؟
- چقدر وام بدهی داری؟
- چقدر کلا بدهی داری؟
- چطوری می خوای بدهی هارو پرداخت کنی؟
- چقدر کلا سرمایه داری؟
۷-سوالات درخصوص ارتباطات و عواطف
یکی از مهمترین بحثهایی که موجب شروع رابطه زناشویی میشود، صمیمیت، دوستی و ایجاد ارتباطی امن برای خانم و آقا است. شما باید بدانید که سبک رفتاری، صمیمیت و عواطف همسرتان در چه حدی است و چگونه باید برای آن برنامهریزی کنید. با پرسیدن سوالاتی که در ادامه قراردادهایم میتوانید درکی در این حوزه کسب کنید.
- من بهترین دوست توام؟
- به نظرت زن و شوهر می تونن بهترین دوست هم باشن؟
- چقدر دوست داری با دوستای خودت زمان صرف کنی؟
- دوستات راجع به من چه نظری دارن؟
- نظر اونا برات مهمن؟
- چه چیزی رو ترجیح میدی به جای من با دوستات انجام بدی؟
- چقدر برای خودت زمان تنها بودن نیاز داری؟
- نظرت راجع به دوستی با جنس مخالف چیه؟
۸-سوالات در زمینه سرگرمی ها و تفریحات
انسان در زندگی به تفریح و سرگیمیهایی احتیاج دارد که در کنار طرف مقابل احساس خوشی را کسب کند. بدیهی است که سبک تفریحات زوجها باید به شکلی باشد که در کنار یکدیگر بتوانند لحظات شیرینی بسازند. اگر فردی اهل مهمانی و شیطنت با فردی علاقهمند به تنهایی و کتاب ازدواج کند، بدیهی است که زمینه تفریحات مشترک در این افراد به شدت کاهش مییابد و این امر برای زندگی مشترک مطلوب نیست. پس سعی کنید با صداقت بهترین مشاوره پیش از ازدواج را داشته باشید و به این سوالات پاسخ دهید.
- دوست داری اوقات فراغت چیکار کنی؟
- به نظرت چه تفریحی هست که می تونیم باهم انجام بدیم؟
- تعطیلات رویایی که بخوایم در آینده انجام بدیم چیه از نظرت؟
- ۳ دارایی با ارزشت چیاست؟
- مذهبی هستی؟
- ایمانت به چه چیزی بستگی داره؟
- برات مهمه که بقیه عقایدتو قبول کنن؟
- از نظر سیاسی عقاید چه حزبی رو دوست داری؟
سوالاتی که باید قبل از ازدواج از خودتان بپرسید
شما علاوهبر سوالاتی که باید با کمک مشاور به آن پاسخ بدهید، لازم است تا سوالاتی را از خودتان بپرسید و صادقانه پاسخگو باشید. درک این سوالات و اهمیت پاسخگویی به آن بسیار زیاد است. پس با دقت و در زمانی مناسب از خودتان جویا شوید.
- چه نگرانی ای برای ازدواج دارم؟
- آیا این فرد منو خوشحال می کنه؟
- وقتی نیست دلتنگش می شم؟
- درمورد آینده شک و تردید دارم؟
- چه چیزایی درموردش دوست ندارم و آیا می توانم با آن ها کنار بیام؟
- چقدر بهش اعتماد دارم؟ اونم بهم اعتماد داره؟
- همیشه باهام صادقه؟ حتی وقتی مخالفش هستم؟
- از تصمیم های من حمایت می کنه؟
- رابطه ما به مرور ضعیف تر شده یا قوی تر؟
- چرا می خوام با این آدم ازدواج کنم؟
- فشار خارجی برای ازدواج ما وجود داره؟
مشاوره پیش از ازدواج چند جلسه است؟
معمولا مشاوره پیش از ازدواج دو الی سه جلسه است. در بعضی مواقع افراد تنها یک جلسه مراجعه میکنند و جلسات بعدی را بیتفاوت دنبال نمیکنند. اما بهتر است، بعد از انالیز اولیه و تعیین تعداد جلسات آنها را با جدیت ادامه دهید و بهترین شروع زندگی مشترک را داشته باشید.
خلاصه مطلب
درک مشاوره پیش از ازدواج و سوالاتی که در این جلسه مطرح میشود، تعیین کننده سرنوشت یک رابطه موفق است. پس سعی کنید به دور از اشتباهات رایج و غیرضروری دانستن این جلسه مشاوره، برای انجام آن اقدام کنید.